Beach rugby spelregels

Beach rugby spelregels

Op deze pagina leggen we kort de spelregels van het beach rugby uit. Een uitgebreide versie van de regels vind je op de website van World Rugby.

De Beach Rugby spelregels zijn onderworpen aan de officiële World Rugby spelregels voor Rugby Union met 15 en 7 spelers, behalve in de volgende situaties:

  • Een team heeft 10 spelers: 7 spelers en 3 wissels.
  • Het veld moet op los zand liggen, afgebakend door een “10 centimeter breed” plastic lint van een contrasterende kleur.
  • De afmetingen van het veld zijn: 60 meter bij 35 meter, de lengte is inclusief het doelgebied van 5 meter. Het veld heeft een doelgebied met verschillende scorewaarden. 5 punten voor een try in de centrale zone, 4 punten voor de 2 zones naast het centrum en 3 punten voor de twee buitenste zones.

Aftrap

Aftrap/Begin van de wedstrijd. De aftrap wordt genomen door het team dat als eerste (thuis) op het wedstrijdblad wordt genoemd. De speler die het spel start, doet dit door een placekick in het midden van het veld te nemen.

De aftrap voor de tweede helft is een placekick door het andere team.

Aftrap na een score. De aftrap wordt genomen door het team dat de score toestond. Een speler doet dit door de bal uit zijn handen op de voet te laten vallen en hem opnieuw te vangen (“tap-and-go”), waarna hij de bal kan aanvallen of passen.

De aftrap kan overal op de middenlijn worden genomen. De bal moet naar de middenlijn worden gedragen en niet worden gegooid. De spelers van het andere team moeten minimaal 5 meter afstand houden van de middenlijn. Als deze afstand niet wordt gerespecteerd, zal de scheidsrechter een straf van 5 meter geven. Als dit herhaaldelijk gebeurt op 5 meter voor de doellijn, kan de scheidsrechter een penalty-try toekennen in het midden van het doelgebied.

Schoppen

Afgezien van het gebruik van voeten in scrums en rucks, is trappen niet toegestaan ​​in open spel. Het is niet toegestaan ​​om:

  • te schoppen voor territoriaal voordeel;
  • in aanraking komen;
  • schop vanuit de hand;
  • (“Punt”)“fly-kick” de bal. De straf is een vrije schop (“tap-and-go”) voor de tegenpartij.

Vanwege het scoreverschil in het doelgebied worden er geen conversies beloond na een try.

Scrums

De volgende type scrum wordt gebruikt: Een scrum voor drie spelers waarbij de middelste (hooker) speler de bal terug kan haken. Op het moment dat de bal in de scrum wordt geïntroduceerd, moet de scrum-half van de tegenstander achter de scrum-off-side lijn blijven, wat betekent achter de laatste voeten van de scrum.

Line-out

Wanneer een bal uitgaat, zal er een “tap-and-go” (vrije schop) zijn op 2 meter van de zijlijn, genomen door het team dat niet in balbezit is wanneer de bal uitgaat.

Scoretabel

Try het middelste doelgebied: 5 punten. Try in het gebied naast het centrum: 4 punten. Try in de buitenste zones van het in-doelgebied: 3 punten. Nadat een team een ​​try heeft toegegeven, moet de aftrap plaatsvinden binnen de volgende 15 seconden. Als een team dit niet doet, kan de scheidsrechter de aftrap ongedaan maken.

Wissels

Vanwege het vermoeiende karakter van deze sport geldt een wisselbeleid net zoals bij het ijshockey; zoveel en wanneer je maar wilt. De speler moet het speelveld door het midden verlaten. Tijdens de finale dient de speler een speciaal wisselbord te ontvangen van de speler die in de omkleedruimte buiten het speelveld komt. Voor meer informatie zie het toernooireglement.


Speelduur

Het spel wordt gespeeld in twee periodes van 6 minuten (=12 minuten).

Bij de rust wisselen de teams direct van speelhelft en wordt er geen rust genomen. Als er meer dan een minuut verloren is gegaan om medische of disciplinaire redenen, wordt deze tijd toegevoegd. Een spel zal nooit de 15 minuten overschrijden. Uitzondering zijn de bekerfinales, deze worden gespeeld met twee periodes van 7 minuten.

Gelijkspel- en knock-outwedstrijden

Als een wedstrijd in de eliminatiefase (knock-out) eindigt in een (scoreloos) gelijkspel, is het winnende team het team met de meeste gescoorde pogingen van 5 punten in de knock-outwedstrijd. Daarna respectievelijk het aantal gescoorde pogingen in het 4 punten gebied en het 3 punten gebied. Als het nog steeds gelijk is, wordt de wedstrijd beslist door elk team dat een-op-een probeert om een ​​try te scoren. De speler die de bal draagt ​​begint op de middenlijn, de verdediger begint op de doellijn. Als het lichaam of de knie van de aanvallende speler de grond raakt, betekent dit dat ze geen try hebben gescoord. Alleen voor de finales worden deze in een best-of-3 genomen, als dit geen winnaar oplevert, wordt het “sudden death” door dezelfde spelers als de serie genomen. Alle andere knock-outspellen zullen “sudden death” zijn. De werkelijke puntenwaarde van elke poging is niet belangrijk.

Punten & Scoren

Een gewone doelpunt levert 1 punt op. Een spectaculair doelpunt levert 2 punten op (dit wordt bepaald door de scheidsrechter). Een vliegertje of pirouette levert eveneens 2 punten op. Wanneer er een doelpunt wordt gescoord door een doelverdediger levert dit ook 2 punten. Ook een 6-meterworp levert 2 punten.

Overtredingen

Overtre-
dingen

Spelers die een overtreding begaan, moeten het veld verlaten. De speler mag terugkomen na een balwissel. Bij een tweede uitsluiting wordt de speler gediskwalificeerd.